Strala yoga challenge

Berichten

Nieuws / Berichten 106 Views

Op uitnodiging van Kosmos Uitgevers ging ik de Strala yoga challenge aan. Twee dagen lang volgde ik de door Tara Stiles ontwikkelde yogavorm: Strala. Laat ik nou net een week hebben gekozen waarin de rust, ontspanning en energie ver te zoeken waren en de challenge een extra pittige uitdaging werd.

Tara Stiles, ik heb haar vorig jaar mogen ontmoeten toen ze een workshop gaf aan de Nieuwe Yogaschool. Ze vulde de ruimte met een en al positieve vibes, de workshop voelde ongedwongen, de sfeer relaxt en de yoga was heerlijk speels. Het plezier straalde van de yogi’s en de yogamatten af. De yoga workshop was een lange flow van natuurlijke bewegingen.

Toen ik het boek Strala yoga binnenkreeg, hoopte ik weer die fun-factor mee te krijgen. Maar, dat verliep iets anders. De week waarin ik Strala intensief zou volgen, werd er een van afzien. Ik werd overvallen door een hardnekkige griep en daarna werd ook mijn kleine meid ziek. Gevolg: slapeloze nachten, vermoeiende dagen en een totaal gebrek aan energie. Yoga kan helpen om jezelf weer op te laden en aan te sterken, I know…maar heel eerlijk, ik ben geen wonder woman. Ik had de puf niet om de mat op te zoeken. Al lezend in Strala yoga was daar toch weer die positieve vibe van Tara die me aantrok en ik besloot de eenvoudige yogasessies uit het boek te volgen die zijn gericht op specifieke momenten waarop je wel wat steun kunt gebruiken.

Beter slapen…

Tara Stiles Strala yoga online

De afgelopen dagen had ik een slaaptekort opgebouwd. Ik kon dus wel wat hulp gebruiken om goed en lekker diep in slaap te komen (en in slaap te blijven maar daar kon Strala mij helaas niet bij helpen). De reeks ‘Beter slapen’, zou ik in principe vanuit mijn bed kunnen doen, ik koos toch voor een yoga matje vanwege de stevige ondergrond.

‘Lekker ontspannen zitten, concentreer je op je innerlijk, focus op je ademhaling en haal een paar keer diep adem…kom tot rust.’

De ontspanning was in gang gezet. Daarna volgden een zittende twist, de duif, een liggende twist en de eindontspanning. ‘Slaap lekker’ eindigde Tara Stiles. Een ontspannen begin van de nacht en nadat ik een aantal van die slaapreeksen had gedaan en daarin extra veel aandacht besteedde aan meditatie, merkte ik dat ik rustiger werd en sneller in slaap kwam.

Wakker worden, zonnestraaltje!

De ochtenden stond ik op met de yogareeks ‘wakker worden’. Voor een energiek begin van de dag en om te voorkomen dat ik de dag gehaast en gestresst begon. Hierin zaten een aantal zittende en staande vooroverbuigingen en zijwaartse buigingen. Maar de belangrijkste focus in deze yogasessie was de bewuste ademhalingsmeditatie. Zoals Tara schrijft in haar boek:

‘De ontspanning en de ruimte die je voelt tijdens een ademhalingsmeditatie kleuren de rest van je dag. Je begint de dag goed, waardoor je tegenslagen – stress en druk – later op de dag beter aankunt.’

Zo voelde het voor mij ook. Na een aantal ochtendsessies gingen ik energieker de dag in. Wat me die dag ook stond te gebeuren, op het werk of thuis, ik ging er met een kalme mindset in. Naast de yogasessies, zorgde ook het boek voor een stuk bewustwording en zelfreflectie. De combinatie van theorie en praktijk maakte de challenge compleet.

Adem en voel

Het grappige is dat – voordat ik aan het boek begon – het idee had bij Strala dat ik een week lang fun zou hebben op de mat. Omdat ik die workshop had als referentie. Ik weet nu dat Strala veel dieper gaat dan de fun factor. De adem-bodyconnectie is het belangrijkste ingrediënt van gemakkelijk bewegen. Zelfs de ervaren yoga beoefenaar gaat daar weleens aan voorbij. Wanneer je bijvoorbeeld met veel moeite probeert in een houding te komen en te blijven, of met je hoofd heel ergens anders bent. Bij Strala yoga wordt de ademhaling gebruikt om de bewegingen te voeden. Beweeg je zonder een diepe, bewuste ademhaling, dan worden de bewegingen stijf, moeizaam en betekenisloos. Als je beweegt met de ademhaling als brandstof dan kom je in een flow, gaan de bewegingen moeiteloos en heb je plezier. Bovendien helpt een aandachtige ademhaling om ruimte te creëren in je geest en echt te ontspannen. Dat laatste heb ik zeker gemerkt, wat dat betreft diende Strala zich deze week op het juiste moment aan.

Strala, ook voor jou? Strala kan je vrij eenvoudig helpen om in een ontspannende flow te komen en de rust te vinden in je leven. Het boek helpt je om individuele trainingsprogramma’s te ontwikkelen. Wil je yoga integreren in je leven dan kun je de meerdaagse (7 of 30 dagen) trainingsprogramma’s doen.

Ik ging de Strala yoga challenge aan samen met andere yoga en lifestyle bloggers. Wil je alle ervaringen en blogs lezen? Kijk dan op Facebook Inspirerend Leven.

Strala yoga
Word sterk, gefocust en idioot gelukkig
Auteur: Tara Stiles
Uitgever: Kosmos Uitgever
Lezen? Bestel bij Bol.com: Strala yoga

The post Strala yoga challenge appeared first on Oh My Yoga.

Comments