Yoga inspiratiebronnen ‘op leeftijd’

Berichten

Nieuws / Berichten 124 Views

Yoga is voor iedereen en voor alle leeftijden. Je hoeft er niet super slank, super fit en lenig voor te zijn. Nog niet overtuigd. Lees dan de nieuwe blog post van Suus de Jong en raak geïnspireerd door haar inspiratiebronnen ‘op leeftijd’.

Suus de Jong | Wat een rijkdom om yogalerares te zijn! En weet je waarom? Om al die verschillende ‘lijven’ te mogen aanschouwen. Wat zijn we toch verschillend met z’n allen, op de mat, buiten de mat….en niet alleen qua uiterlijk, maar ook innerlijk natuurlijk. Wat heerlijk om dat te mogen aanschouwen en van te leren.

In deze blog zet ik graag drie van mijn yoga inspiratiebronnen ‘op leeftijd’ in de schijnwerpers: 1. een vriendin van mijn moeder; 2. mijn vader en 3. mijn moeder.

Hupsakee in de hoofdstand

Blog Suus de Jong - foto hoofdstand

77 jaar en hupsakee in de hoofdstand!

De vriendin van mijn moeder was afgelopen week voor de tweede keer met mij mee tijdens een yogavakantieweek. Ze is ondertussen 77 jaar, positief, goedlachs, nieuwsgierig en vitaal. Hupsakee….toch nog eens een keer die hoofdstand proberen…
Wij medereizigers bewonderden haar, daar zou je toch voor tekenen! Haar geheim? Nieuwsgierig blijven, blijven leren en bewegen, blijven luisteren en niet uitstellen. Angst of twijfels opzij zetten en doen. Wow! Super dat zij weer mee was, zelfs ondanks dat haar vriendin op het allerlaatste moment toch af moest haken. Dapper en bovenal heel fijn dat ze er zelf wel bij was.

Adieu yoga!

En dan mijn vader, die ik ooit van de mat af heb gejaagd toen ik net aan mijn yogadocentenopleiding begon. Het verhaal in het kort: mijn vader wilde wel ‘proefkonijn’ zijn om mijn lesgeven op te oefenen. Maar ik deed een ashtanga yogaopleiding (pittige vorm) en hij was stijf en had geen ervaring. Ik gaf aan dat hij kon overslaan wat niet lukte, maar hij moest alles overslaan. Ik wist nog geen varianten. Ronduit frustrerend, vooral voor hem. Adieu yoga, dat was niets voor hem!

Verslingerd aan yin yoga

Nu zijn we een heel aantal jaar later en is diezelfde vader een paar maanden geleden overgehaald door iemand om een les yin yoga te volgen. Ik vond het reuze spannend toen ik hoorde dat hij zou gaan en hoopte op een succes. Inmiddels is hij al 60 keer geweest! Wow, zo trots! Open blijven staan voor nieuwe dingen, dat wil ik ook.

Ik vroeg hem of hij het verschil merkt in zijn lijf of op een andere manier. Volgens hem is dat moeilijk te zeggen. Als hij om zich heen kijkt tijdens de les, ziet hij vooral anderen doen wat hij niet kan, maar dat geeft niet, die zijn jonger en vooral de dames zijn véél elastischer. Hij heeft vooral geleerd om bij zichzelf te blijven, geen dingen te doen die pijnlijk zijn, zich niet te vergelijken met anderen, zeker niet met jongeren, maar blijven doen wat hij kan en wil en de hulpmiddelen gebruiken die er zijn, kussens et cetera.

Dat het ontspant is zeker, want af en toe gaat er wel eens een minuutje of iets meer voorbij dat hij weg doezelt of zelfs even weg is, vooral als het een comfortabele houding is. Het blijft moeilijk vast te stellen of zijn lijf er op reageert. ”Sowieso is iedere les natuurlijk zeker goed, iedere beweging is prima, wat zou je stijf en stram worden als je dat niet deed”, zegt hij over de impact van yoga.

Mijn moeder, de yogini

Blog Suus de Jong - mam in yogales

Mijn moeder tijdens de yogales

Als laatste inspiratiebron mijn moeder. Net zoals mijn vader was zij mijn eerste ‘proefpersoon’ om les aan te geven, alleen is zij in tegenstelling tot mijn vader gelijk verslingerd geraakt aan de yoga. We delen yogafilmpjes om na te doen, vergelijken lessen, ze is regelmatig in mijn les te vinden en we gaan ook wel eens samen naar een les. Vanaf de eerste les blijft het mij verbazen hoe zij dingen kan die ik niet kan. Ik kom toch ‘uit haar’, we hebben zoveel hetzelfde, zowel uiterlijk als innerlijk, waarom kan zij dingen gemakkelijk die voor mijn lichaam onhaalbaar zijn? Fascinerend! Maar bovenal inspirerend, haar leergierigheid, nieuwsgierigheid en interesse!

Yoga als ‘inspirerende’ deler ongeacht je leeftijd, te gek!

Suus

Suus de Jong, Photo credits: Bronwyn May

Suus de Jong, Photo credits: Bronwyn May

Van detoxen op de Veluwe en de downward facing dog tijdens een yogavakantie in Griekenland tot een relaxte les Vinyasa flow in Amsterdam. Suus de Jong (1972) is een reizende yogadocent en combineert zo haar twee grootste passies: reizen en yoga.

Ze zit boordevol inspiratie en heeft een positieve flow. Meer weten, lees dan ook ‘Let’s introduce Suus‘, of check haar andere blogs.

The post Yoga inspiratiebronnen ‘op leeftijd’ appeared first on Oh My Yoga.

Comments